poniedziałek, 23 listopada 2015

Filet z piersi kurczaka gotowany na parze (2)

Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego kurczaka z brokułami i ziemniakami, które ugotowałem na parze w parowarze.
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Warzywa przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wodzie. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów z warzyw, która przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie jest bardzo duża.
Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą (na 2 porcje)
- 2 filety z piersi z kurczaka
- brokuł
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- sypana papryka

Sposób wykonania:
1) Filety przyprawiamy (opcjonalnie możemy je przekroić wzdłuż na pół).
2) Brokuła dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.
3) Gotujemy w parowarze: kurczaki i ziemniaki przez 20-25 minut, a brokuły przez około 8-10 minut.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...