wtorek, 10 listopada 2015

Duszony mostek wołowy

Cześć =) Mostek wołowy, jest twardym mięsem wymagającym wielogodzinnego duszenia lub pieczenia. Ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza godziny czekania. Mięso staje się bardzo delikatne, o przyjemnej włóknistej, lecz miękkiej strukturze i wspaniałych walorach smakowych. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na mostek wołowy duszony z cebulą. Opcjonalnie można wrzucić do duszenia kilka suszonych grzybów, których smak świetnie komponuje się z wytrawnym, wołowym sosem =)



Potrzebne będą:
- ok. 2 kg mostka wołowego
- sól, pieprz, ulubiona mieszanka ziołowa, np. Marynata Staropolska Kamisa
- 2 cebule pokrojone w pióra
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1-2 łyżki mąki, np. ryżowej
- duża garść posiekanej natki pietruszki


Sposób wykonania:
1) Z mięsa skrawamy nadmiar tłuszczu, aby powłoka tłuszczowa, która z reguły pokrywa jedna stronę płatu mostka, była tylko na ok. 1-2mm.
2) Mięso przyprawiamy obficie solą, pieprzem i ziołami, wkładamy do garnka (lub głębokiej patelni), w którym będzie się dusiło stroną tłuszczowa do dołu i zostawiamy w przyprawach na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin.


3) Przed duszeniem trzymamy garnek z mięsem w temperaturze pokojowej ok. godziny. Następnie stawiamy garnek na gazie i obsmażamy mięso na złocisto-brunatny kolor z każdej strony, po ok. 5 minut. Obsmażanie zaczynamy od strony mięsa pokrytej tłuszczem, więc nie potrzeba już dodatkowego tłuszczu do smażenia.


4) Unosimy mięso i wrzucamy na dno garnka cebulę, po czym kładziemy mięso z powrotem na cebulę i podsmażamy kilka minut.
5) Dodajemy do garnka wodę w takiej ilości, żeby nie przykrywała całkiem mięsa, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy 2 godziny. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i dusimy kolejne 2 godziny.



6) Na koniec zagęszczamy sos niewielką ilością mąki. Można użyć mąki dowolnej, ale ryżowa bardzo dobrze sprawdza się w sosach, sprawiając, że sos staje się bardziej aksamitny, nie typowo "mączny". Dodajemy posiekaną pietruszkę i gotujemy jeszcze kilka minut.
7) Przed podaniem kroimy mięso w plastry w poprzek tkanki.



Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...