piątek, 9 października 2015

Zapiekanki z salami i pieczarkami

Cześć =) Chrupiące, smaczne i aromatyczne zapiekanki z bagietki, z salami i pieczarkami, to idealna i szybka przekąska na kolację, obiad czy na party. Możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami.
Dziś przedstawiam zapiekanki z salami, pieczarkami i serem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takich zapiekanek, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 1 krótka bagietka
- 5 plastrów salami
- 4 średnie pieczarki
- 6 łyżek startego żółtego sera
- 1 cebula
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
1) Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół.
2) Cebulę siekamy w drobną kostkę, salami kroimy w średnie kawałki, a pieczarki ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko podsmażamy, przyprawiając do smaku.
3) Bagietki smarujemy bardzo cienką warstwą masła, posypujemy połową startego sera, układamy podsmażone pieczarki, salami i cebulę, następnie wykładamy posiekany szczypiorek i obsypujemy wierzch bagietek resztą żółtego sera.
4) Tak przygotowane bagietki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. i pieczemy do momentu roztopienia się sera.
5) Zapiekanki podajemy gorące.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...