poniedziałek, 26 października 2015

Śródziemnomorskie szaszłyki z jagnięciny

Cześć =) Jagnięcina jest mięsem bardzo popularnym w kuchniach śródziemnomorskich. Polędwiczki lub comber jagnięcy są niezwykle delikatne i miękkie, wymagają więc minimalnej obróbki cieplnej, aby nie straciły wilgotności. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na proste i pyszne szaszłyki z jagnięcych polędwiczek =)



Potrzebne będą (na 4 nieduże szaszłyki):
- 400g jagnięciny (polędwiczki/comber)
- patyczki do szaszłyków
  Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku rozdrobniony w prasce
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, rozmaryn, mielone ziele angielskie, wędzona papryka
  Warzywa do szaszłyków:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól
- opcjonalnie kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób wykonania:
1) Mięso pokroić w grubszą kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty, zamieszać, przykryć i marynować przez kilka godzin lub przez noc. Przypraw powinno być łącznie ok. 1 łyżki, w takich proporcjach, jakie lubimy.
2) Paprykę i cebulę pokroić na kwadraty, włożyć do miski, polać oliwą, posypać delikatnie solą i wymieszać.
3) Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
4) Na patyczki nadziać naprzemiennie mięso i warzywa. Ułożyć na blasze. Można dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu dla dodatkowego aromatu. Polać wszystko resztą marynaty z miski. Zapiekać ok. 15 minut. Na koniec podpiec pod górną grzałką kolejne 5 minut.



Szaszłyki jagnięce można podać z takimi dodatkami jak ryż, pomidor, oliwki, świeże zioła,
pieczywo typu pita, humus, pieczone ziemniaki, różne warzywa kiszone lub marynowane, ser feta.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...