poniedziałek, 5 października 2015

Pieczony karp (2)

Cześć =) Karp, to ryba, która w polskiej tradycji nierozerwalnie kojarzona jest z Wigilią i to właśnie wtedy większość z nas ją spożywa.
Ja, jako miłośnik ryb, jem karpia bardzo często, średnio 2 razy w miesiącu. Zarówno w wersji pieczonej, jak i smażonej, czy w postaci karpia ugotowanego na parze.
Dziś przedstawiam pieczony filet z karpia, który podałem z sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania karpia w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (na 2 porcje):
- filet z karpia (około 300 g)
- sól
- oliwa

Sposób wykonania:
1) Filet z karpia oczyszczamy z łusek, myjemy, suszymy, dzielimy na części, przyprawiamy solą, a następnie skrapiamy oliwą.
2) Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, a następnie kładziemy kawałki karpia na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut.
3) Podajemy z wybranymi warzywami lub z chlebem.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...