czwartek, 1 października 2015

Pieczony filet z piersi kurczaka (2)

Cześć =) Pieczony filet z piersi kurczaka, to potrawa, która na polskich stołach gości bardzo często. Powody takiego stanu rzeczy są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, po prostu spożywamy dużo drobiu (kurczaków), który obok wieprzowiny, jest najczęściej jedzonym w Polsce mięsem. Po drugie filet z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko. 
U mnie w rodzinie kurczaki jemy dosyć regularnie, choć ja preferuję udka.
W wielu mailach, które od was otrzymuję, pytano mnie w jaki sposób upiec filet z piersi,
aby nie była ona sucha i twardawa. Dlatego też postanowiłem przedstawić, w jaki sposób
upiec filet z piersi kurczaka tak, aby mięso było kruche, soczyste i miękkie. 
Tym razem piekłem kurczaka na folii aluminiowej, natomiast w następnej wersji pokażę
w jaki sposób piec kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
Filet z piersi kurczaka, przedstawiony poniżej, podałem z fasolką szparagową i pomidorem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania filetów z piersi kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- pojedyncze filety z piersi kurczaka (w zależności od ilości osób)
- oliwa
- sól, pieprz
- przyprawa do drobiu lub np. papryka, czy inna ulubiona przyprawa.

Sposób wykonania:
1) Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy i lekko nacieramy oliwą, po czym kładziemy na folii aluminiowej, w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
2) Pieczemy przez 20-25 minut.
3) Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego =)

2 komentarze:

  1. Dziękuję za zdrowe przepisy...Od dziś będę z nich korzystała...Proszę o więcej i więcej przetworów. Pozdrawiam..Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :) Staramy się, żeby przepisy na tym blogu były smaczne, a także zdrowe i zachęcająco proste w wykonaniu :) Pozdrawiam,
      Agnieszka

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...