poniedziałek, 5 października 2015

Pieczona pierś z gęsi (3)

Cześć =) Dziś zapraszam na pierś z gęsi, upieczoną w najprostszy sposób i minimalistycznie przyprawioną.
Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Podczas pieczenia tłuszcz wspaniale nawilża mięso i nadaje mu bogaty smak.
Mięso z gęsi jest zbliżone w smaku do wołowiny, nie ma posmaku dziczyzny i jest mniej słodkawe niż kaczka.
W celu upieczenia piersi gęsiej ze skórą, należy uprzednio wytopić z tej skóry tłuszcz.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania piersi z gęsi w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą:
- pierś z gęsi
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1) Skórę z piersi gęsiej nacinamy w kratkę bardzo ostrym nożem, aż do samego mięsa.
2) Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
3) Kładziemy pierś skórą do dołu na zimnej patelni i na średnio-wysokim ogniu wytapiamy tłuszcz przez kilka minut, aż skóra zacznie się kurczyć i rumienić. 
4) Gdy skóra będzie miała ładnie przyrumienioną kratkę, przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.
5) Przekładamy pierś w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w 175*C. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 70-80*C.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...