czwartek, 15 października 2015

Filet z piersi kurczaka ze szpinakiem gotowany na parze

Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego kurczaka ze szpinakiem, gotowanego na parze w parowarze, z dodatkiem duszonych pieczarek i cukinii.
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest bardzo duża.
Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą (na 1-2 porcje):
- filet z piersi kurczaka
- 200 g mrożonego szpinaku
- garść startego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
- zioła do drobiu Kamis
- ulubione dodatki (w tym przypadku są to duszone pieczarki z cukinią i odrobiną cebuli)

Sposób wykonania:
1) Szpinak wkładamy do garnka, zagotowujemy do momentu jego rozmrożenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku, a następnie dusimy, aby woda, którą puści szpinak, całkowicie odparowała (na małym ogniu około 10 minut), po czym mieszamy z żółtym serem.
2) Filet z piersi kurczaka rozbijamy na cienkiego, większego kotleta i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem.
3) Na kotleta nakładamy cienką warstwę szpinaku i zawijamy ciasno w roladkę. Opcjonalnie kurcaka można obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką, ale mi nie było to potrzebne.
4) Posypujemy z każdej strony ziołami do drobiu i mieloną papryką.
5) Tak przygotowaną roladkę z kurczaka wkładamy do parowaru i parujemy przez 20 minut.
6) Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...