piątek, 9 października 2015

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym

Cześć =) Jesienna pora obfituje w najróżniejsze kształtem i kolorem dynie. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na dynie makaronową. Miąższ jej, po ugotowaniu lub upieczeniu, ma konsystencje nitek, całkiem podobnych do makaronu. Można ją piec w piekarniku przez ok. godzinę lub ugotować w kuchence mikrofalowej. Metoda pieczenia jest nieco lepsza jeżeli chodzi o jednolitość konsystencji dyni, natomiast metoda mikrofalowa oszczędniejsza czasowo. Wszelkie sosy pomidorowe bardzo dobrze łączą się z dynia =)



Potrzebne będą (na sos, którego wystarczy na 4 porcje):
- 2 małe dynie makaronowe (lub makaron)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
- sól
- ostra papryka
- zioła takie jak rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia
- 700-800g pomidorów wraz z sokiem (z kartonu, ew. z puszki)
- 10-12 czarnych oliwek pokrojonych w ćwiartki lub krążki
- starty ser do posypania, najlepiej twardy parmezan lub pecorrino
- świeżo mielony czarny pieprz


Sposób wykonania:
1) Podgrzewamy oliwę na patelni i szklimy w niej przez kilka minut cebulę z czosnkiem.
2) Dodajemy paprykę i przyprawy, przesmażamy wszystko razem kolejne kilka minut, aż papryka będzie nieco miękka.
3) Dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut do odparowania i zagęszczenia sosu.
4) Dynię makaronową nakłuwamy nożem lub widelcem po całej skórze, wkładamy do szklanej miski i gotujemy w kuchence mikrofalowej 12 minut, raz obracając w połowie tego czasu. Po wyciągnięciu przekrawamy ostrym nożem wzdłuż na pól, wybieramy łyżką nasienny środek, a następnie widelcem wydrapujemy nitkowaty miąższ dyni i wykładamy do talerzy, w których podamy danie. Dynie można upiec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach C.


5) Wracamy do sosu i dodajemy na końcu jego gotowania oliwki.
6) Sosem polewamy dynię makaronową lub makaron na talerzach i posypujemy startym serem oraz czarnym pieprzem.
7) Podajemy dynię z sosem samodzielnie lub z dodatkiem mięsnym, np. pieczonym kurczakiem lub filetem rybnym. W tej wersji dodatkiem mięsnym była pieczona pierś z kurczaka z ziołami.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...