niedziela, 18 października 2015

Angielskie śniadanie (2)

Cześć =) Typowe angielskie śniadanie nie jest już tak popularne, jak kiedyś. Składa się na to kilka czynników. Po pierwsze, było to danie dla ludzi pracujących fizycznie, najczęściej chłopów, którzy wychodząc na zbiory musieli zjeść coś kalorycznego. Drugim powodem jest zmiana naszych przyzwyczajeń żywieniowych. Dziś mało kto jada tak obfite śniadania (nie mówiąc już o tym, że wiele osób niestety w ogóle nie jada śniadań). Ja tego typu potrawy jadam na obiad lub kolację, ale zawsze, kiedy jestem w Anglii, czy to w hotelu, czy to w Bed & Breakfast - zawsze jest możliwość zjedzenia typowego, tradycyjnego, angielskiego śniadania (English Breakfast).
I ostatni (last but not least) nie mniej istotny powód, to klimat jaki panuje na Wyspach Brytyjskich. Nie bez powodu Anglikom podoba się dowcip o lecie w ich kraju. A po czym poznać, że lato w GB w pełni? Deszcz jest cieplejszy. Dlatego organizm potrzebuje więcej kalorii, żeby się ogrzać. Sam robię tego typu potrawę zazwyczaj jesienią i zimą.
Do tego mocna herbata i kromka polskiego chleba i człowiek czuje, że żyje!



 Potrzebne będą (na 1 porcję):
- 1 jajko
- 2-3 plasterki boczku
- 2 cienkie, białe kiełbasy (w Polsce nie dostaniemy angielskich pork sausages, które są używane w Anglii do takiego śniadania, ale cienka, biała kiełbasa ma do nich zbliżony charakter)
- 2-4 pieczarki
- pomidor
- 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym (ja użyłem z puszki, firmy Heinz)
- sól, pieprz
- plaster szynki (opcjonalnie)
- posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
1) Na patelni stapiamy kawałek masła i smażymy pieczarki bez nóżek oraz pokrojonego na średnie kawałki pomidora.
2) Na drugą patelnie dodajemy odrobinę tłuszczu i podsmażamy kiełbaski i boczek, do zarumienienia (boczek około 2 minut, kiełbaski po 3 minuty)
3) Na tej samej patelni smażymy jajko.
4) W rondlu lub małym garnku zagrzewamy fasolkę w sosie pomidorowym.




Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...