wtorek, 29 września 2015

Zupa pomidorowa (13)

Cześć =) Bardzo lubię pomidory pod różnymi postaciami. Jem każdego dnia przynajmniej jednego pomidora i i wypijam szklankę soku pomidorowego. Moja sympatia do pomidorów ma również przełożenie na zupy.
Jedną z moich ulubionych zup, o ile nie ulubioną - jest zupa pomidorowa.
Robię ją o każdej porze roku, zarówno z ryżem, jak i makaronem, choć preferuję z ryżem, jeśli mam ochotę na pomidorową z ryżem lub z makaronem, jeśli mam ochotę na pomidorową z makaronem. Jeśli robię ją z makaronem, to jest to zazwyczaj makaron muszelka, rzadziej makaron kokardka.  W tej wersji przedstawiam zupę pomidorową z makaronem muszelka.
Zapraszam na moją zupę pomidorową, ugotowaną na podstawie mojego sprawdzonego setki razy przepisu.


Potrzebne będą:
- żeberka wieprzowe - około 40 dg (w zależności od tego jaki duży mamy garnek)
- włoszczyzna
- śmietana krem do zup, najlepiej 18%
- koncentrat pomidorowy
- 3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
- sól, pieprz
- makaron lub ryż

 Sposób wykonania:
1) Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie zagotowujemy przez około 30 minut.
2) Obraną włoszczyznę dodajemy do gotujących się żeberek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, kolejne 30 minut.
3) Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odparzone i obrane ze skóry, posiekane pomidory (lub pomidory z puszki), sól, pieprz i gotujemy przez 60 minut na wolnym ogniu.
4) Na 20 minut przed końcem wlewamy śmietanę.
5) W zupie zostawiamy marchew, natomiast wyciągamy por, seler i pietruszkę. Z naszej zupy wyciągamy również mięso, które jemy na osobnym talerzu z wybranymi dodatkami.
6) Makaron lub ryż gotujemy osobno, choć jeśli ktoś lubi zupę pomidorową bardziej gęstą i kleistą, to można wsypać torebkę ryżu do zupy, na około 15 minut przed końcem gotowania (tak zrobiłem w tym przypadku).

Smacznego =)

4 komentarze:

  1. znowu ta sama zupa ,widac gotujesz wszystko na miare swoich możliwosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy z nas robi wszystko na miarę swoich możliwości, choć w życiu chodzi także o to, aby przekraczać samego siebie. Na blogu jest ponad 640 wpisów, jeśli wśród nich widzisz jedynie "znowu tą samą zupę", to jest to Twój problem, z którym Cię pozostawiam. Spójrz szerzej, przyjaźniej i optymistyczniej, a z pewnością będzie Ci się łatwiej żyło. Pozdrawiam. Maciek.

      Usuń
  2. Przedstawiasz ciekawe, proste przepisy na dania, które znam z dzieciństwa. Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, a pomidorową robię również z kuskusem lub kaszą jaglaną (jak zostanie resztka z obiadu). Żeby przemycić trochę błonnika, warzywa ścieram na tarce - zagęszczają zupę. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorową z kaszą? No nie wiem;) Ale może kiedyś się zdecyduję. W każdym razie dziękuję za dobre słowa =)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...