poniedziałek, 28 września 2015

Zupa ogórkowa (11)

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować jedną z moich wersji zupy ogórkowej.
Tradycyjna zupa ogórkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją na bazie aromatycznego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw.
Smak zupy zależy od tego, jakich ogórków kiszonych użyjemy. Wiadomo, że najlepsze są ogórki domowe. Ja, póki co, dopiero przymierzam się do rozpoczęcia kiszenia własnych ogórków, a do tego czasu korzystam z ogórków z warzywniaka lub z ogórków od babci Krysi (po które dziadek zawsze schodzi do piwnicy).
Koniecznie zachowajcie sok z kiszonych ogórków i dodajcie go do zupy - uzupełniając jej smak i aromat.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy ogórkowej, ponieważ naprawdę warto!


Gotowane żeberka z zupy:


 Potrzebne będą:
- 500-600 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- średni por
-1/3 selera
- pietruszka
- 300-400 g ogórków kiszonych
- 5-6  ziemniaków
- 200 g gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- liść laurowy

Sposób wykonania:
1) Mięso pokroić na kawałki, po 2-3 żeberka, a następnie zalać w garnku zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. 
2) W międzyczasie obrać warzywa, zetrzeć je na tarce i dodać do gotującego się mięsa, następnie gotować całość przez kolejne 40 minut.
3) Przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy.
4) Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dodać wraz z sokiem do garnka i gotować całość przez kolejne 40 minut. 
5) Na 20 minut przed końcem gotowania wlać śmietanę.
6) Ziemniaki ugotować osobno i włożyć do zupy lub podawać bezpośrednio na talerzach z zupą.

Tak wykonana zupa ogórkowa może służyć zarówno jako pierwsze danie, jak i za samodzielny obiad, ponieważ w tej wersji jest to zupa bardzo gęsta.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...