wtorek, 1 września 2015

Sos śmietankowy z łososiem i kaparami

Cześć =) W Kasztanowej Kuchni proponowaliśmy już różne dania z pieczonym łososiem w roli głównej. Dziś natomiast pomysł, jak uprzednio upieczonego łososia można wykorzystać do prostego, a eleganckiego sosu do makaronu. Zamiast łososia upieczonego, można użyć wędzonego lub nawet puszkowanego. Idealnym dodatkiem do łososia są kapary, aczkolwiek można zastąpić je krążkami oliwek lub ostrą papryką =)



Wykonanie takiego sosu jest bardzo proste: na patelnię wlewamy śmietanę kremówkę w ilości ok. 100ml na 2-3 porcje sosu. Podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej rozdrobnionego łososia oraz kapary. Gdy zacznie się gotować wyłączamy gaz. Sosem polewamy indywidualne porcje makaronu na talerzach. Można posypać świeżo mielonym pieprzem i drobno posiekaną zieleniną =)


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...