czwartek, 24 września 2015

Sałatka ze świeżych warzyw

Cześć =) Orzeźwiający, witaminowy dodatek sałatkowy będzie wyśmienitym akompaniamentem do każdego posiłku, od śniadania po kolację. Bazą są liście sałaty, na przykład kolorowa mieszanka młodych listków, albo porwane lub pokrojone liście sałaty masłowej, rzymskiej, dębowej, czy nawet lodowej. Wykładamy sałatę na indywidualne talerze, a na wierzch dodajemy inne warzywa, według upodobań. Najlepiej, gdy ograniczymy się do 4-5 różnych warzyw (łącznie z sałatą), aby poszczególne smaki były bardziej rozpoznawalne =)


Sałatka na zdjęciach zawiera mieszankę młodych listków sałat ze szpinakiem oraz pomidora, avocado, oliwki i pietruszkę. Innymi warzywami mogą być np. ogórek, rzodkiewka, szczypior, papryka. Całość można oprószyć świeżo mielonym pieprzem, uprażonymi ziarnami lub orzechami, a także drobno startym twardym serem. Na koniec polewamy sałatkę sosem. W tym przypadku użyty został vinaigrette z sezamem. Bardzo dobrze nadają się wszelkie sosy na bazie oliwy i octu, bądź soku z cytryny, a także sosy jogurtowe lub maślankowe.
Dobór warzyw oraz sosu zależy od indywidualnych gustów i niech zawsze będą to takie smaki, jakie najbardziej lubimy, ponieważ właśnie wtedy będziemy sałatki spożywać z prawdziwą chęcią i apetytem i możliwie jak najczęściej, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów pochodzących ze świeżych warzyw. A gdy dodamy do takiej sałatki sporo sera, orzechów, jajka, lub mięsa, czyli elementów białkowo-tłuszczowych, stanie się ona pełnowartościowym samodzielnym posiłkiem =)


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...