niedziela, 6 września 2015

Rosół z kury podwórkowej

Cześć =) Rosół jest polską zupą, na którą każda rodzina ma swój sposób.
Moja rodzina ma duże gospodarstwo rolne na Podlasiu, pod Białymstokiem i zawsze gdy mnie odwiedzają, przywożą mi różne ciekawe rzeczy. Ostatnim razem przywieźli mi wiejską kurę.
Kura jest dużo większym i tłustym ptakiem niż kurczak, a rosół ugotowany na kurze, jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.
Zachęcam do ugotowania rosołu z kury, ponieważ to idealna zupa na niedzielny, czy inny świąteczny obiad, a ugotowana kura smakuje wyjątkowo!


Potrzebne będą:
- kura wiejska podwórkowa
- włoszczyzna
- sól
- makaron

Sposób wykonania:
1)  Kurę dzielimy na 6 części (2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka).
2) Udka i skrzydełka wkładamy do dużego garnka i zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, a następnie zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Po pojawieniu się szumowiny, zdejmujemy ją łyżką.
3) Dodajemy obraną włoszczyznę oraz 2-3 łyżeczki soli.
4) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu (rosół ma "pyrkać") około 4-5 godzin. W tej wersji rosół z kury był gotowany 6 godzin.
5) Gotowaną kurę podajemy osobno.

Smacznego =)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...