niedziela, 27 września 2015

Łosoś pieczony (11)

Cześć =) Czosnek i koperek, to przyprawy wyjątkowo pasujące do konkretnego w smaku i dosyć tłustego mięsa z łososia. Zapraszamy na pieczonego łososia w czosnkowo-koperkowej marynacie. Warto upiec go więcej, niż na jeden raz, ponieważ świetnie smakuje również na zimno, jako dodatek do sałatek lub kanapek =)


Potrzebne będą:
- ok. 1 kg filetu z łososia (na 6-8 porcji)
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu balsamicznego
- 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Składniki marynaty mieszamy w misce.


2) Filet z łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i przekładamy do naczynia, po czym zalewamy marynatą, przykrywamy i marynujemy przynajmniej godzinę.



3) Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy rybę na blasze ok. 20-30 minut, w zależności od grubości filetu. Łosoś widoczny miał grubość ok. 3-4 cm, co jest na ogół rzadkością, więc był pieczony całe pół godziny i dodatkowo parę minut pod górną grzałką.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...