środa, 19 sierpnia 2015

Przegrzebki

Cześć =) Przegrzebki, zwane również małżami św. Jakuba, to nieduże żyjątka morskie mieszkające w pięknych muszlach. Ich muszle bywają zwane "muszlami pielgrzymimi", ponieważ zbierane były jako pamiątka przez pielgrzymów odwiedzających grób św. Jakuba w nadmorskiej hiszpańskiej miejscowości Santiago de Compostela =)
Przegrzebki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ich delikatne, słodkawe mięso stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia miłośników owoców morza. Najsmaczniejsze, gdy przyrządzone w najprostszy sposób: usmażone na maśle z dodatkiem czosnku i kilku kropel soku  cytryny =)


Potrzebne będą:
- przegrzebki, bo 6-8 sztuk na porcję
- masło
- ząbek czosnku rozdrobniony w prasce
- sól i pieprz
- sok z cytryny

Sposób wykonania:
1) Na patelni podgrzewamy masło.
2) Przegrzebki myjemy, suszymy i przyprawiamy z obu stroon solą i pieprzem.
3) Na patelnię dodajemy czosnek i przegrzebki, które smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.
4) Na koniec skrapiamay sokiem z cytryny.


Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...