wtorek, 18 sierpnia 2015

Pizza z serem feta i szynką szwarcwaldzką

Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.
Kluczem do udanej pizzy, jest ciasto. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego momentu, przetestowałem dziesiątki przepisów. Niestety ciasta nie spełniały moich wyobrażeń o smaku dobrej, domowej, włoskiej pizzy. Tak było do chwili, kiedy zrobiłem tą pizzę: pizza.
Wtedy wszystko się zmieniło. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na ciasto pizzy, jaką możemy upiec w domu.
Pizza, którą dziś przedstawiam, to pizza z serem feta, szynką szwarcwaldzką, oliwkami i pomidorem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej pizzy, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ser feta
- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania drożdży
- 1-2 pomidory
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- oliwa
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano


Sposób wykonania:
1) Do miski wsypujemy mąkę.
2) Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i mieszamy.
3) Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy, a następnie drożdże z wodą i stopniowo mieszamy.
4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy mąki i dalej wyrabiamy).
5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.
6) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), układamy fetę, szynkę, oliwki i plastry pomidora.




8) Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół.
9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut.




Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...