poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pieczone udka z kurczaka (7)

Cześć =) Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia.
Dziś zapraszam na udka z kurczaka, podane z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania udek z kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):
- udka z kurczaka (używam uniwersalnej nazwy "udka", natomiast profesjonalny podział to: ćwiartka, noga, udo i podudzie)
- sól, pieprz
- ostra papryka, curry
- olej/oliwa lub inny tłuszcz
- ulubione dodatki

Sposób wykonania:
1) Udka z kurczaka (ćwiartki) myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na podudzie i udo. Nie musimy tego robić, możemy upiec i podać całe ćwiartki. W sklepach dostępne są także już podzielone ćwiartki (w tym wpisie pokazuje zarówno upieczoną całą ćwiartkę, jak i podzieloną na udo i podudzie).
2) Przyprawiamy z obu stron.
3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko olejem i układamy w nim kawałki kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia, obracamy kurczaki.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...