piątek, 31 lipca 2015

Wątróbki na parze

Cześć =) Wątróbki na parze, to potrawa bardzo prosta, bardzo zdrowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Nie od dziś wiadomo, że wątróbka ma wiele zalet.
Należy wspomnieć, że wątróbki przyrządzone w ten sposób, mają zupełnie inny smak niż te smażone na patelni przy użyciu tłuszczu.
Wątróbki, które przedstawiam poniżej ugotowałem na parze w parowarze wraz z ziemniakami i podałem z ogórkiem kiszonym.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania wątróbek na parze, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (dla 2 osób):
- wątróbki drobiowe (około 400g)
- ostra papryka
- sól, pieprz
- zioła prowanasalskie
- kilka ziemniaków
- ulubione warzywa

Sposób wykonania:
1) Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Przyprawiamy ziołami, papryką i pieprzem.
2) Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.
3) Całość wkładamy do parowaru (do osobnych kieszeni).
4) Ziemniaki parujemy około 20-25 minut, natomiast wątróbki 15 minut, po czym przyprawiamy solą i parujemy przez kolejne 5 minut.

Smacznego =)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...