środa, 1 lipca 2015

Tilapia pieczona z pomidorkami i oliwkami

Cześć =) Tilapia, to powszechnie dostępna, roślinożerna ryba o delikatnym smaku. Jej cienkie filety są gotowe do spożycia po bardzo krótkiej obróbce cieplnej.
Zarówno pieczona, jak i smażona w panierce lub z dowolnymi sosami tilapia, stanowi bardzo praktyczny i szybki w wykonaniu posiłek.
W miarę możliwości starajmy się kupować tilapie z hodowli ekologicznych.
Dziś przedstawiamy tilapie pieczone w towarzystwie pomidorków koktajlowych i oliwek. Oba te dodatki bardzo orzeźwiają smak ryby =)


Potrzebne będą:
- filety z tilapii (po 1-2 na osobę)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- cytryna
- pomidorki koktajlowe (w ilości po kilka na każdy filet)
- oliwki
- ulubione zioła

Sposób wykonania:
1) Filety rybne solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryną i układamy na naoliwionej blasze.
2) Pomidorki oraz oliwki przekrawamy na połówki, układamy na blasze.
3) Całość posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy około 15 minut.


4) Podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu ryż smażony z pieczarkami i cebulą oraz surówka z avocado, cebuli i kiełków).


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...