poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka z ryżu i kukurydzy

Cześć =) Chłodna i orzeźwiająca sałatka z ryżu i kukurydzy świetnie nadaje się jako dodatek obiadowy na upalne letnie dni. Jest kwaskowo-czosnkowa w smaku, więc idealnie pasuje do ryb, a także tłustszych mięs, np. z grilla. Najlepiej użyć do sałatki ryżu o podłużnych ziarnach, nie sklejającego się. Sałatkę można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Może ona również stanowić przekąskę na wynos, np. do pracy, czy na piknik =)


Potrzebne będą:
- ok. 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalewy
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy, pokrojony w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalnie: czerwona papryka do dekoracji

Sposób wykonania:
1) Ryż i kukurydzę wsypujemy do dużej miski.
2) Dodajemy ogórek i szczypior, pozostawiając trochę szczypioru do dekoracji.
3) Przyrządzamy sos: do malej miseczki wlewamy olej i sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki i sól (ok. pół łyżeczki lub do smaku), następnie mieszamy.
4) Wlewamy sos do miski z ryżem i kukurydzą i całość dokładnie mieszamy.
5) Wierzch sałatki posypujemy resztą szczypioru oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować, dla koloru, czerwoną papryką.


Inspiracja potrawy pochodzi z przepisu z "Przyjaciółki" z 1994 roku.

Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...