sobota, 4 lipca 2015

Sałatka krabowa (3)

Cześć =) Dziś pragnę przedstawić kolejny pomysł na szybką i pożywną sałatkę z paluszków krabowych, jajek oraz chrupiących i orzeźwiających warzyw.
Przepis na tą sałatkę dostałem od mojej matki, podczas mojej ostatniej wizyty na Kujawach. Sałatkę taką można jeść zarówno jako dodatek do innych potraw, jak i danie samodzielne - na obiad lub kolację.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej sałatki, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 5 jajek od kury podwórkowej
- paluszki surimi
- ogórki korniszony 8-9 sztuk (mogą być również kiszone)
- pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1) Paluszki surimi kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i siekamy.
2) Odsączamy korniszony, kroimy je w średniej wielkości kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy.
3) Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z sałatką. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem.

Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...