piątek, 10 lipca 2015

Pstrąg łososiowy pieczony

Cześć =) Pstrąg łososiowy niewiele różni się wyglądem i smakiem od łososia i można go przyrządzać na podobne, jak łososia, sposoby. Jest bardziej zbliżony smakiem i wyglądem do łososia, niż pstrąga. Smak ma trochę bardziej rybny, w porównaniu do niezwykle delikatnego łososia. No i jest od łososia nieco mniejszy i szczuplejszy =)
Dziś przedstawiamy filet z pstrąga łososiowego upieczony w całości, a przyprawiony sporą ilością czosnku i koperku, czyli tym, co łososie lubią najbardziej =)


Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- filet z pstrąga łososiowego (ok. 600-700g)
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- czosnek suszony w proszku lub świeży (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę)

Sposób wykonania:
1) Filet układamy na blasze, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
2) Na całym filecie układamy sporo czosnku i koperku.


3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy 20 minut.
4) Podajemy na ciepło lub na zimno. Na zdjęciu wyżej filet podany jest na ciepło z pieczonymi pieczarkami, gotowanymi ziemniakami i mizerią. A tu pieczony pstrąg łososiowy podany na zimno, z sałatką z pomidora i avocado:


Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

  1. Pstrąg przepyszny ,dobra rada żeby dodać czosnek.Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...