piątek, 24 lipca 2015

Pizza z mozzarellą i salami (2)

Cześć =) Bardzo lubię włoską pizzę, zwłaszcza w domowym wykonaniu.
Kluczem do udanej pizzy, jest ciasto. Zanim doszedłem do satysfakcjonującego momentu, przetestowałem dziesiątki przepisów. Niestety ciasta nie spełniały moich wyobrażeń o smaku dobrej, domowej, włoskiej pizzy. Tak było do chwili, kiedy zrobiłem tą pizzę: pizza.
Wtedy wszystko się zmieniło. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na ciasto pizzy, jaką możemy upiec w domu.
Pizza, którą dziś przedstawiam, to pizza z salami, serem mozzarella, serem żółtym, oliwkami i pomidorami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej pizzy, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- kulka sera mozzarella
- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania drożdży
- 1-2 pomidory
- tarty ser żółty
- oliwa
- kilka plastrów salami
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- 1 cebula

Sposób wykonania:
1) Do miski wsypujemy mąkę.
2) Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody i mieszamy.
3) Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy, a następnie drożdże z wodą i stopniowo mieszamy.
4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy mąki i dalej wyrabiamy).
5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut, żeby urosło.
6) Ciasto wałkujemy, układamy na lekko skropionej oliwą blasze (w tym przypadku użyłem tortownicy), posypujemy pokrojoną cebulą tartym serem, układamy mozzarellę, oliwki, salami i plastry pomidora.
8) Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół.


9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C i pieczemy w nim pizze przez około 25 minut (po 15 minutach pieczenia posypujemy wierzch tartym serem).


Smacznego =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...