czwartek, 23 lipca 2015

Medaliony z sarny

Cześć =) Udziec z sarny jest mięsem dość łatwym w przygotowaniu, miękkim i nie wymagającym zbyt skomplikowanej obróbki, jak wiele innych mięs z dziczyzny. Co prawda ma za to swoja cenę, ale ze względu na walory smakowe i zdrowotne - naprawdę warto =)


Potrzebne będą (na każdą porcję):
- 2 plastry sarniny z udzca (ok. 100g/1cm grubości każdy)
- 1 plaster wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą, do lekkiego zarumienienia i wytopienia tłuszczu z boczku.
2) Plastry mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Można oczywiście użyć też dowolnych ziół lub marynaty, według własnych upodobań.
3) Na patelni odsuwamy na boki skwarki z cebulą i podsmażamy medaliony po 2-3 minuty z każdej strony. Jest to mięso całkowicie pozbawione tłuszczu, także aby zachowało swój smak i wilgotność należy uchronić je przed przesuszeniem i smażyć tylko tyle, żeby było jeszcze lekko krwiste lub choćby różowe w środku. Przed utrata smaku i wilgotności chroni też spora ilość tłuszczu do smażenia na patelni.


Smacznego dla wszystkich =)
I na zachętę dla Maćka, który będzie myśliwym =)
Agnieszka

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...