niedziela, 21 czerwca 2015

Zupa kalafiorowa krem o smaku curry

Cześć =) Miłośnikom kremowych zup (i nie tylko) Kasztanowa Kuchnia poleca dziś zupę kalafiorową o smaku curry. Kalafior jest warzywem, które idealnie sprawdza się w potrawach typu curry i, podobnie jak marchewka, dobrze łączy się ze smakiem tej przyprawy. Bazą dzisiejszej zupy jest spora ilość podsmażonej cebuli z czosnkiem, co daje jej bardzo wyrazisty smak. Jednak mimo różnorodności składników, w zupie zdecydowanie przeważa smak kalafiora =)


Potrzebne będą (na 6 porcji):
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia, najlepiej masło klarowane lub masło z oliwą
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ok. 750g kalafiora (może być świeży lub mrożony)
- 2-3 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 litr wody
- sól i pieprz
- 1 łyżka przyprawy curry
- jogurt naturalny, ostra papryka i świeża zielenina do dekoracji

Sposób wykonania:
1) Wszystkie warzywa kroimy drobno.
2) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą (ok. 5 minut).
2) Dodajemy kalafior, marchewkę i ziemniaki oraz wodę, przyprawiamy solą i pieprzem.
3) Gotujemy ok. 20 minut.
4) Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem i dodajemy curry.
5) Gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.
6) Indywidualne porcje dekorujemy kleksem z jogurtu, posypujemy ostrą papryką i listkami świeżej zieleniny, np. kolendry lub pietruszki.


Smacznego =)
Agnieszka

4 komentarze:

  1. Wszelkie zupy kremy u nas w domu mile widziane. Z curry musi mieć świetny aromat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, naprawdę świetnie smakuje. Polecam! Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda, muszę spróbować twojego przepisu. Polecam ci też staropolski przepis na kalafiorowa - http://przepisybabci.com/zupa-kalafiorowa/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swietny, klasyczny przepis ten staropolski :)
      pozdrawiam,
      Agnieszka

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...