środa, 1 lipca 2015

Sałatka perska z ciecierzycy, avocado i fety

Cześć =) Lato, to czas, gdy chętnie odstępujemy od ciepłych, ciężkich, gotowanych potraw, szukając chłodnych i orzeźwiających zamienników. Na taką okazję świetnie sprawdzają się sałatki zawierające pożywne składniki dostarczające organizmowi sporo białka, nieco tłuszczu i ogrom witamin.
Dziś Kasztanowa Kuchnia proponuje sałatkę z ciecierzycy, avocado i sera feta nawiązującą do smaków kuchni perskiej. Sałatka taka jest bardzo sycąca. Można podać ją z dowolnym pieczywem, lub kilkoma plastrami pomidora i listkami sałaty =)


Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- 2 dojrzałe owoce avocado pokrojone w grubszą kostkę
- 1 puszka ciecierzycy odsączona z zalewy
- 100g sera feta pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki drobno posiekanego szczypioru
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i pieprz
- odrobina szafranu do dekoracji

Sposób wykonania:
1) Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce.
2) Indywidualne porcje dekorujemy nitkami szafranu.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...