niedziela, 28 czerwca 2015

Rillettes z gęsi

Cześć =) Rillettes, to wyśmienity specjał kuchni francuskiej i wspaniałe smarowidło do pieczywa. Coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: z gęsi, kaczki, królika, zająca czy wieprzowiny.
Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości produktów. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach.
Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego są świeże, domowe pieczywo i ogórki kiszone.
Dziś zapraszam na rillettes z gęsi!




Potrzebne będą:
- 2 piersi gęsie ze skórą i kością, o wadze około 2kg
- 1 szklanka smalcu gęsiego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1) Piersi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym nacieramy solą i pieprzem.
2) Układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Dodajemy smalec gęsi i wszystkie przyprawy. Wlewamy wino.
3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 1,5 godziny.
4) Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy kości i dzielimy widelcem mięso na kawałki.
5) Rozkładamy równomiernie na dnie tak, aby było całkowicie zanurzone w tłuszczu, którego spora ilość wytopiła się ze skóry w trakcie pieczenia.
6) Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni C i pieczemy jeszcze około 4-5 godzin.
7) Kiedy mięso będzie tak miękkie, że będzie rozpadać się na włókna, wyjmujemy naczynie z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
8) Następnie wylewamy na cedzak, zachowując odciekający tłuszcz.
9) Mięso rozdzielamy na włókna.
10) Zebrany pod cedzakiem tłuszcz wlewamy do rozdrobnionego mięsa (zachowujemy około pół szklanki na wierzch) i mieszamy.
11) Przekładamy do małych słoików lub glinianych naczyń, dobrze dociskając. Zalewamy pozostałym tłuszczem.
12) Wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu, na wierzchu wytworzy się warstwa tłuszczu. Szczelnie przykryte smalcem można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Można też po zalaniu smalcem zamknąć szczelnie słoiki i poddać pasteryzacji przez około 30 minut, wówczas czas przechowywania znacznie się wydłuży.


Smacznego =)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...