poniedziałek, 15 czerwca 2015

Papryki z soczewicą i salami

Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić bardzo ciekawy pomysł na potrawę, która jest alternatywą dla tradycyjnego wykonania faszerowanych papryk, pieczonych zazwyczaj z mięsem mielonym, a mianowicie papryki faszerowane soczewicą, salami i cukinią. Danie to wykonałem podczas mojej ostatniej wizyty u rodziny.
Potrawa ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, zwłaszcza letni, jak i kolację.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania pieczonych, faszerowanych papryk w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:
- 200g soczewicy
- 80g salami
- 400g pokrojonych w kostkę pomidorów (bez skóry)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 500-600g papryki
- sól, pieprz
- 125g cukinii (około 2 sztuki)
- olej
- natka pietruszki

Sposób wykonania:
1) Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy przez 15-20 minut.
2) Posiekaną cebulę szklimy, dodajemy pokrojone salami i kawałki cukinii, smażymy 2-3 minuty, dokładamy 2 łyżki krojonych pomidorów, po czym mieszamy z odcedzoną soczewicą i przyprawiamy solą.
3) Pozostałe pomidory mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią, po czym wkładamy na dno naczynia żaroodpornego.
4) Papryki przecinamy na pół, usuwamy nasiona, a następnie faszerujemy farszem z patelni.


5) Faszerowane papryki pieczemy przez około 50 minut, przez pierwsze 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, a przez drugie 20-30 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki i polewamy pomidorami z dna naczynia.


Smacznego =)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...