środa, 17 czerwca 2015

Karkówka pieczona z papryką, cebulą i kartoflami

Cześć =) Karkówka z papryką, cebulą i kartoflami, to jedna z moich ulubionych potraw. Uwielbiam to połączenie, ponieważ bardzo mi ono smakuje.
Danie to jem bardzo często. Mam do niego duży sentyment - kojarzy mi się z początkami mojego gotowania. Dziś przedstawiam karkówkę w wersji pieczonej.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania tej potrawy, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą (dla 2 osób):
- 2 plastry karkówki (ok. 400g)
- 5-6 ziemniaków
- 2 papryki (w tej wersji użyłem czerwonej i żółtej)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- marynata staropolska Kamis lub tymianek lub ostra papryka
- oliwa/olej

Sposób wykonania:
1) Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
2) W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę w średnią kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
3) Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy plastry karkówki z obu stron, po czym przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziemniaki i podlewamy lekko wodą.
4) Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni C, a następnie wkładamy do niego naczynie i pieczemy 1 godzinę i 30 minut.
5) Paprykę i cebulę dodajmy po 30 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia. W miarę potrzeby dolewamy wody.
6) Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze upieczone, a w miarę potrzeby pieczemy dodatkowe kilka minut.



Smacznego =) 

1 komentarz:

  1. Proste w wykonaniu i na pewno smaczne danie :) Również jestem miłośnikiem karkówki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...