wtorek, 5 maja 2015

Ryba (dorsz) po hiszpańsku (2)

Cześć =) Ryba po hiszpańsku do często używana robocza nazwa dań w których występuje ryba z krewetkami. Dziś będzie to pieczony dorsz oraz krewetki z kaparami. A do tego prezentowane kilka dni temu ziemniaki z oliwkami (ziemniaki po hiszpańsku) =)


Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 4 filety z dorsza lub innej ryby morskiej (ok. 500-600g)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 15-20 surowych obranych krewetek
- 2 łyżki kaparów z zalewą octową lub soku z cytryny

Sposób wykonania:
1) Umyte i osuszone filety układamy na blasze do pieczenia i posypujemy solą oraz pieprzem i lekko nacieramy z obu stron oliwą.
2) Krewetki wykładamy do miseczki i lekko solimy, a następnie mieszamy z w łyżkami oliwy oraz kaparami lub cytryną.
3) Blachę z filetami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekamy 20 minut.
4) Po tym czasie dodajemy na blachę krewetki i pieczemy kolejne 5 minut.
5) Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz dowolnymi dodatkami warzywnymi.

Smacznego =)
Agnieszka

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...