czwartek, 23 kwietnia 2015

Saltimbocca z kurczaka

Cześć =) Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to kotlet z cielęciny owinięty szynką dojrzewającą, prosciutto, z dodatkiem szałwii lub bazylii. Szynki tego typu sa dość kosztowne, lecz kilka plasterków waży bardzo mało, ponieważ jest to czyste, suche mięso bez dodatku wody. Dziś zapraszamy na saltimboccę wykonaną z piersi kurczaka. Upieczone porcje, tu podane na ciepło ze smażonymi pieczarkami, kiełkami i surówką z papryki, dobrze smakują również na zimno, np. jako dodatek do pożywnej sałatki, którą można zabrać do pracy lub na piknik =)


Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 2 podwójna pierś kurczaka (filet) podzielona na 4 części
- 8 listków bazylii
- cztery cienkie jak papier plastry szynki parmeńskiej lub westfalskiej (lub innej dojrzewającej)
- 1 łyżka masła
- ok. 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30-36%

Sposób wykonania:
1) Każdą część filetu z kurczaka posypujemy pieprzem (sól jest zbędna ze względu na słoność szynki), układamy na wierzch listki bazylii i zawijamy w plaster szynki tak, aby złączenie końców szynki było na spodzie.


2) Na patelni rozgrzewamy masło i układamy porcje kurczaka tak, aby złączenie szynki było na dole. Smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia szynki.


3) Podsmażone porcje kurczaka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 190 stopni C.


4) W czasie pieczenia mięsa podsmażamy pieczarki na patelni po kurczaku. Przyprawiamy je, w razie potrzeby, odrobiną soli oraz pieprzem. Na koniec smażenia podlewamy śmietanką i gotujemy jeszcze ok. minutę.

Porcje kurczaka podajemy ułożone na pieczarkach, z dowolnymi dodatkami warzywnymi.


Smacznego =)
Agnieszka

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) z chęcią skorzystam z przepisu, zapraszam też do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i zapewniam, ze nie tylko wyglada, ale i smakuje :) Juz ide skorzystac z zaproszenia :)
      Agnieszka

      Usuń
  2. Pieczarki są tutaj myślę bardzo znaczące, więc zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za zaproszenie i czy mozna prosic o link to akcji?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...