niedziela, 8 marca 2015

Pieczona pierś z kaczki

Cześć =) Kaczka, to jedno z moich ulubionych mięs, które staram się jeść jak najczęściej. Najlepiej smakują mi kaczki dzikie, ale jem także kaczki hodowlane.
Kaczka gości na moim stole bardzo często - zazwyczaj w postaci pieczonych udek, rzadziej piersi, na które właśnie dziś chciałbym Was zaprosić.
W tej wersji przedstawiam pierś z kaczki pieczoną w soku pomarańczowym, z dodatkiem tymianku, majeranku i czosnku. Podałem ją z kaszą jęczmienną, gotowaną czerwoną kapustą i borówką.
Zapraszam wszystkich do samodzielnego upieczenia piersi z kaczki w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!






Potrzebne będą (na 2 osoby)
- 2 piersi z kaczki
- 2-3 dojrzałe pomarańcze
- sól, pieprz
- tymianek, majeranek
- 4 ząbki czosnku
- jako dodatki: kasza jęczmienna, gotowana czerwona kapusta, borówka

Sposób wykonania:
1) Piersi z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, a następnie posypujemy skórę solą, odstawiamy na kilka minut i ponownie osuszamy ręcznikiem papierowym.
2) Dolną część piersi nacieramy majerankiem, tymiankiem, czosnkiem oraz posypujemy pieprzem.


3) Piersi z kaczki kładziemy na zimną patelnię, skórą do dołu, po czym smażymy przez około 15 minut na średnim ogniu, w celu wytopienia tłuszczu ze skóry. Skóra po tym procesie ma być ciemnobrązowa, prawie na granicy przypalenia (to ważne, bo skóra kaczki jest bardzo tłusta i gruba, więc jeśli tego nie zrobimy, to po prostu zostanie ona gumowata, a tego nie chcemy).


4) Pomarańcze miksujemy na gładki sok, przelewamy do naczynia, umieszczamy tam piersi z kaczki skórą do góry, a następnie odstawiamy do zamarynowania na całą noc lub chociaż na 5-6 godzin.


5) Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli sos jest zbyt gęsty, to podlewamy go lekko wodą. Ważne jest, aby całe mięso piersi było przykryte cieczą, a wystawała jedynie skóra.
6) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C, wkładamy do niego (na dolny poziom) przykryte naczynie żaroodporne z zamarynowanym mięsem i pieczemy przez 45 minut.


7) Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni C i pieczemy kolejne 45 minut, w razie potrzeby uzupełniając ilość płynu.



Smacznego =)

2 komentarze:

  1. Ładne i kolorowe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kaczkę można przygotować dzień wcześniej, a potem ją podgrzać?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...