sobota, 3 stycznia 2015

Udka z kurczaka pieczone z marchewką

Cześć =) Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia. Dziś proponujemy udka upieczone z marchewkami, a podane z grochem z kapustą =)


Potrzebne będą:
- oliwa z oliwek
- kilka udek z kurczaka
- podobna ilość marchewek pokrojonych na mniejsze kawałki
- sól i pieprz
- ulubione zioła, np. Zioła do drobiu Kamisa

Sposób wykonania:
1) Udka posypujemy z wszystkich stron przyprawami i odstawiamy na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
2) Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą i wszystko mieszamy.
3) Udka z kurczaka układamy na marchewkach w naczyniu.


4) Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni C, a w połowie tego czasu mieszamy wszystko i odwracamy udka na drugą stronę.
5) Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy kolejne ok. 30 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni.


Smacznego =)
Agnieszka

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...