sobota, 10 stycznia 2015

Stek z polędwicy wołowej (4) z cebulą i papryką

Cześć =) Papryka i cebula to warzywa wyjątkowo pasujące do wytrawnego smaku wołowiny. Dziś prezentujemy pomysł na szybkie danie ze stekiem z polędwicy w roli głównej, z dodatkiem tych właśnie warzyw, podsmażonych i lekko skarmelizowanych na gorącej patelni =)


Potrzebne będą:
- stek z polędwicy wołowej (ok. 150-200g, grubość ok. 1,5 cm)
- 1 mała cebula
- 1 mała zielona papryka
- po łyżeczce oliwy i masła do smażenia
- sól i pieprz
- opcjonalnie tymianek lub mała ilość innych ziół

Sposób wykonania:
1) Cebulę i paprykę kroimy na cienkie paski (pióra).
2) Tłuszcz rozgrzewamy na patelni do temperatury nieco wyższej niż średnia. Najlepiej, jeśli jest to patelnia żeliwna lub stalowa z grubym dnem.
3) Na gorący tłuszcz wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając, kilka minut, aż zrobią się lekko przypieczone.
4) Odgarniamy warzywa na boki patelni i na środek wykładamy stek lekko oprószony solą i pieprzem.
5) Smażymy stek po 3-5 minut z każdej strony. Stek w tej wersji powinien być raczej cieńszy, aby szybciej się usmażył, co pozwoli nam uniknąć przypalenia pozostałych elementów potrawy.

Smacznego =)
Agnieszka

6 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam wołowego steka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W Polsce jest inna wołowina niż w Stanach, więc u nas na stek nadaje się właściwie tylko polędwica wołowa. A dlaczego tak jest, to później wytłumaczy Agnieszka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/search/label/steki

    OdpowiedzUsuń
  4. http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/stek-z-poledwicy-woowej.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Z typowej polskiej wołowiny na steki głownie, lub tylko polędwica, bo inne uręby, jak np, antrykot, rostbef, mogą nie być wystarczająco miękkie na tak krótką obróbkę cieplną. Miękkie steki z części innych niż polędwica muszą pochodzić od krów hodowanych w specjalny sposób, pasionych kukurydzą, lub odpowiednich gatunków posiadających bardziej miękkie mięso.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...