sobota, 3 stycznia 2015

Ryż z bobem

Cześć =) Ryż z bobem to puszysty i delikatny dodatek do różnych dań, lub potrawa sama w sobie, gdyż zawartość białka w bobie czyni je dość pożywnym. Jest to tradycyjna potrawa kuchni perskiej, a smakowo zbliżoną do dań ze wschodniej i północnej Europy. Jeśli jest dostępny, najlepiej użyć młodego, zielonego bobu. A jako ryż, wspaniale sprawdza się odmiana basmati, ze względu na sypką konsystencje i lekko "słomkowy" posmak.


Potrzebne będą:
- 1,75 szklanki wody
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 szklanki bobu, najlepiej młodego, może być z mrożonki
- 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
- trochę soli
- 2-3 łyżki posiekanego koperku

Sposób wykonania:
1) W garnku grzejemy wodę i do gotującej dodajemy ryż, bób, masło i trochę soli.
2) Gdy woda ponownie zacznie się gotować zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy, bacząc by gotująca jeszcze woda nie zaczęła kipieć spod pokrywki.
3) Gotujemy aż ryż wsiąknie wszystką wodę.
4) na końcu dodajemy koperek i delikatnie mieszamy całość trzymając przed podaniem kilka minut odkryte, aby nieco odparować, by ryż był bardziej suchy i sypki.



Smacznego =)
Agnieszka

4 komentarze:

  1. uwielbiam dania ryżowe, a bób jest świetny w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, uwielbiam bób, ale w połączeniu z ryżem jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - bardzo pryjemny i delikanty smak :)
      A.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...