niedziela, 18 stycznia 2015

Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami

Cześć =) Polędwiczki wieprzowe są niewielkie i delikatne, stąd czas ich pieczenia jest dość krótki, około 40 minut, a dla tych, co lubią polędwiczki jeszcze nieco krwiste - 30 minut. Z dodatkiem dowolnych warzyw, upieczonych w tej samej brytfance, stanowią pomysł na szybki i prosty posiłek. Dziś przedstawiamy polędwiczki pieczone w smakach śródziemnomorskich, w marynacie czosnkowo-rozmarynowej i z kolorowymi warzywami pachnącymi latem: cukinią, pomidorem i oliwkami. Tak upieczone polędwiczki możemy spożyć z dowolnymi dodatkami, jak np. ryż, kuskus, surówka na bazie sałaty. A jeśli cokolwiek z mięsa zostanie, upieczone polędwiczki stanowią świetny dodatek do kanapek i sałatek oraz zdrowszą alternatywę dla sklepowych wędlin =)


Potrzebne będą (na ok. 6 porcji):
- 2 polędwiczki wieprzowe, każda ok. 500g
- 2 czubate łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki poszatkowanego świeżego rozmarynu, lub 1 łyżka suchego
- 4 ząbki czosnku rozdrobnione w prasce
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 długie, cienkie plastry wędzonego boczku, długości prawie polędwiczek (lub więcej krótszych plastrow)
- 1 średnia cukinia pokrojona w grubsze półksiężyce
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- kila czarnych oliwek, np. greckich Kalamata, przekrojonych na połowki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Polędwiczki myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym, w którym będą się piekły.
2) Musztardę, rozmaryn, czosnek i pieprz mieszamy w miseczce, po czym rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni polędwiczek, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1-2 godziny, a najlepiej na noc.
3) Cukinię, pomidorki i oliwki mieszamy w misce z oliwa, solą i pieprzem.
4) Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
5) Do naczynia z polędwiczkami wykładamy warzywa.


6) Na wierzch polędwiczek układamy plastry boczku (powinny być nie grubsze, niż 1 mm).
7) Pieczemy ok. 40 minut. Ostatnie 5 minut pod górną grzałką piekarnika.


Smacznego =)
Agnieszka

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię polędwiczki,a ta wersja bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają:)
    Czy polędwiczki wieprzowe mają smak podobny do smaku innych części wieprzowiny, czy zupełnie inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobny do innych czesci, ale mieso jest wyjatkowo miekkie i bardziej ukrwione od np. schabu :)
      Agnieszka

      Usuń
    2. Tak też myślałam, że z mięs zostaje mi niezmiennie jedzenie schabu i kuraka...

      Usuń
  3. pyszne, zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze polędwiczki jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze smakowaly i polecam rwoniez inne przepisy z tego bloga. Pozdrawiam :)
      Agnieszka

      Usuń
  4. Przepis super. Trochę zmodyfikowałam i dodałam odrobinę miodu do marynaty i tez wyszło pycha.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...