piątek, 23 stycznia 2015

Polędwiczki wieprzowe (2) pieczone z warzywami

Cześć =) Polędwiczki wieprzowe, to najlepszy typ wieprzowiny. Soczyste, kruche i delikatne mięso znakomicie nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, duszenia czy na grilla.
Polędwiczki wieprzowe są niewielkie i delikatne, stąd czas ich pieczenia jest dość krótki, około 40 minut, a dla tych, którzy lubią polędwiczki jeszcze nieco krwiste - 30 minut (tak jest w tej wersji).
Idealnie upieczone polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste.


Potrzebne będą (na ok. 6 porcji):
- 2 polędwiczki wieprzowe, każda około 500g
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- Marynata Staropolska Kamis lub inna ulubiona przyprawa/zioło
- wybrane warzywa, np. podgotowane kartofle, papryka, kukurydza, cebula, fasolka szparagowa, brokuły, marchew itp.

Sposób wykonania:
1) Polędwiczki myjemy, odcinamy białe błony, posypujemy solą, pieprzem i Marynatą Staropolską, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, podlanym oliwą lub olejem.
2) Po bokach i na spodzie wykładamy wybrane, ulubione warzywa.
3) Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
7) Pieczemy około 30 minut. Ostatnie 5 minut pod górną grzałką piekarnika.




Smacznego =) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...