wtorek, 27 stycznia 2015

Pieczony filet z suma z cukinią

Cześć =) Sum, to ryba słodkowodna o dość delikatnym smaku i różowo-białym mięsie o zwartej strukturze. Ryba ta charakteryzuję się kilkoma parami "wąsów". Jest bardzo popularną rybą w Ameryce środkowej, a użyta w tym przepisie pochodzi z rzeki Mississippi i podana jest z pieczoną cukinią oraz pomidorkami koktajlowymi =)


Potrzebne będą:
-oliwa z oliwek
-filet z suma
-sól i pieprz
-sok z cytryny
-2-3 bardzo cienkie plastry cytryny
-cukinia pokrojona w plastry grubości filetów
-ulubione zioła
-pomidorki koktajlowe lub inne wybrane dodatki

Sposób wykonania:
1) Filet rybny posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą z obu stron. Na wierzch kładziemy plastry cytryny.
2) Plastry cukinii posypujemy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami i również smarujemy z obu stron oliwą.
3) Rybę oraz plastry cukinii układamy na dwóch osobnych blachach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
4) Pieczemy około 20 minut.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...