wtorek, 13 stycznia 2015

Pieczone udka z kaczki

Cześć =) Dziś zapraszam na kaczkę, a ściślej mówiąc na pieczone udka z kaczki.
Uwielbiam kaczkę w każdej postaci i ze wszystkimi klasycznymi dodatkami, zwłaszcza z kopytkami, żurawiną i czerwoną kapustą. Tak jak tu: pół pieczonej kaczki.
Kaczka gości na moim stole dosyć często - zazwyczaj w postaci pieczonych udek, rzadziej piersi. Całą kaczkę piekę głównie na Święta, czy inne specjalne okazje.
Przepis na udka z kaczki pochodzi z kanonu naszych przepisów rodzinnych. Według tego przepisu bardzo często przyrządzane były udka z kaczek, które dziadek ustrzelił na polowaniu. Jest to przepis sprawdzony, którego efekt zawsze mi smakuje.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z kaczki, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą (na 2-4 porcje):
- 4 kacze udka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżeczki masła

Sposób wykonania:
1) Kacze udka myjemy, po czym obsypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem.
2) Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła).
3) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury maksymalnej (u mnie jest to około 240 st. C) na 30 minut, aż skóra z wierzchu będzie brązowa.
4) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-190 st. C i pieczemy kacze udka jeszcze przez 60-70 minut, pod przykryciem (co około 20 minut podlewamy skóry udek wytopionym z nich tłuszczem).

Podajemy z wybranymi dodatkami, np. pieczonymi jabłkami, pieczonymi kartoflami, żurawiną, kopytkami, czerwoną kapustą itp. W tej wersji kacze udka podałem z gotowanymi kartoflami i pomidorem.



Smacznego =)

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis i bardzo apetyczna kaczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kaczke, lecz nigdy nie natknelam sie na przepis dotyczacy pieczenia samych udek. chetnie skorzystam z tego, bo mieso wyglada soczyscie i apetycznie :) kaczka najczesciej podawana jest z kluskami, kasza i czwrwona kapusta, za ktorymi nie przepadam. natomiast duzo bardziej smakowalaby mi wlasnie tak jak tu: z ziemniakami i pomidorem, albo ogorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczka a w tym przypadku pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, już kiedyś robiłam i jutro znów mam w planie!:)
    ecm

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś znów! :):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...