wtorek, 27 stycznia 2015

Krewetki w stylu tajskim

Cześć =) Gdy zima w pełni, a szare wieczory nadchodzą wcześniej, niż się spodziewamy, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na szybką podróż do ciepłych krajów. Egzotyczne smaki kokosu, chili, limonki i kolendry przeniosą nas choć na chwilę na plaże Tajlandii, gdzie w oddali widać kutry udające się na krewetkowe łowy =)


Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- 16 sporych krewetek (ok. 450g)
 Na marynatę:
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego, ew. sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione w prasce
- 1 czubata łyżka drobno posiekanych listków kolendry
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej papryczki chili (mogą być suszone wiórki)
 Na dodatek warzywny:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200g strączków groszku cukrowego (lub papryka, marchew, fasolka pokrojone w zapałkę)
- 1/2 łyżeczki nasion sezamu
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Składniki marynaty wymieszać i zalać nią krewetki w misce na 30 minut przed pieczeniem. W połowie czasu marynowanie zamieszać, by marynata oblepiła je ze wszystkich stron.
2) Ułożyć krewetki na blasze i piec w 220 stopniach C przez 5-6 minut.


3) Groszek (lub drobno skrojone inne warzywa) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, dodajemy sezam i sól, smażymy mieszając 2-3 minuty. Groszek powinien pozostać chrupki.


4) Wykładamy warzywa, a na nie krewetki. Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym oraz lekko skropić wszystko na talerzu sokiem z limonki i udekorować listkami kolendry.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...