sobota, 10 stycznia 2015

Kotleciki z ciecierzycy - falafel

Cześć =) Małe smażone kotleciki z mielonej ciecierzycy - falafel - to popularna potrawa w kuchniach krajów bliskowschodnich i północno-afrykańskich. Często sprzedawane na ulicy, są pyszną i pożywną, wysokobiałkową, przekąską barwną w smaku, ze względu na mnogość przypraw.
Falafel, podobnie jak wszelkiego rodzaju klopsiki, czy kotlety mielone, ma wiele wersji i może być przyprawiany na wiele sposobów, zależnie od upodobań i nastroju tych, którzy go przygotowują i spożywają. Przyprawiony podobnie jak nasze rodzime kotlety mielone, czyli czosnkiem, cebulą i majerankiem, ma łudząco "mięsny" i kotletowy smak. Dziś podajemy wersję przyprawioną najbardziej popularnymi dla tej potrawy przyprawami: kminem i kolendrą.


Potrzebne będą (na 4-5 porcji):
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1/3 szklanki wody
- po czubatej łyżeczce mielonych kolendry i kminu
- ostra papryka (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie ziarna sezamu
- olej do głębokiego smażenia, np. ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron.

Sposób wykonania:
1) Ciecierzycę moczymy w misce z woda przez noc, po czym odcedzamy, dodajemy 1/3 szklanki wody i blendujemy na papkę blenderem lub w robocie kuchennym.
2) Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy masę, której konsystencja powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane.
3) Z masy formujemy małe placuszki lub kulki i układamy na tacy lub talerzach. Z tej ilości wychodzi ok 20 sztuk. Można lekko obtoczyć w sezamie, który da nieco orzechowy posmak oraz zapewni bardziej chrupiącą powierzchnię. Można tez posypać grubo mieloną solą morską.


4) Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni lub szerokim garnku do średniej temperatury. Oleju powinno być ok. 2-3 centymetry.
5) Ostrożnie wykładamy nasze falafelki łyżką na rozgrzany olej i smażymy po 5-6 minut z każdej strony, aż osiągną złocisto-brązowawy kolor. Z tej ilości masy wyjdą 2 tury do smażenia na szerokiej powierzchni.
6) Po usmażeniu wykładamy kotleciki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
7) Podajemy z dowolnymi dodatkami. Tradycyjnie bywa to pita, hummus, ryż. A do tego świeże warzywa, jak sałata, pomidory. Na zdjęciu zostały podane z ryżem z bobem oraz mizerią czosnkowo-koperkową z jogurtem bałkańskim. Wszelkie jogurtowe dodatki lub sosy dobrze komponują się z chrupiącym i smażonym smakiem tych kotletów. Tradycyjnie podawane są z sosami na bazie tahiny.


Smacznego =)
Agnieszka

6 komentarzy:

  1. pycha, uwielbiam ciecierzycę pod każdą postacią i często robię właśnie z niej kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wykonania :)
      Agnieszka

      Usuń
  3. Taki falafel to coś w moim stylu, muszę koniecznie zrobć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. A ziarna zesamu daja im nieco orzechowy posmak :)
      Agnieszka

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...