wtorek, 20 stycznia 2015

Gulasz z dzika (2) z warzywami

Cześć =) Pozostając w klimacie leśno-myśliwskim, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na kolejny gulasz z dzika =)
Tym razem jest to gulasz o zdecydowanie paprykowej nucie, napominający smakowo kuchnię węgierską. W zależności od indywidualnych upodobań w temacie pikanterii, możemy przyprawić go całkiem łagodnie, tylko słodką papryką (dobrze, gdy mamy wędzoną) lub dodać ognia na miarę własnej odwagi i odpowiedzialności, sypiąc do gara paprykę ostrą. Długo gotowany gulasz napełni izbę wspaniałym czosnkowo-paprykowym zapachem i zapewni idealnie miękkie mięso z dzika, który chociaż dziki, wcale nie jest zły =)



Potrzebne będą:
- 1 kg pokrojonego mięsa z dzika (karkówka, łopatka
  Na marynatę:
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- 300 ml białego wytrawnego wina
  Na sos:
- 1 czubata łyżka smalcu, np. gęsiego
- 1 drobno pokrojona cebula
- 250 ml nietłustego wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
- opcjonalnie: ostra papryka w ilości indywidualnie preferowanej
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 2 marchewki pokrojona na grubsze fragmenty
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Umyte mięso marynujemy w winie z czosnkiem i tymiankiem przez noc.
2) W garnku rozgrzewamy czubatą łyżkę smalcu i szklimy cebulę, do lekkiego zarumienienia.
3) Dodajemy mięso wyciągnięte z marynaty i przesmażamy, mieszając, z cebulą kilka minut.
4) Gdy mięso się nieco przysmaży dodajemy paprykę, łyżeczkę soli i marynatę, zagotowujemy i gotujemy odkryte kilka minut w celu odparowania alkoholu z wina.
5) Dodajemy warzywa oraz wywar i gotujemy ok 1,5 godziny.


6) Na końcu doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...