poniedziałek, 29 grudnia 2014

Zapiekanka z kapustą

Cześć =) W poświątecznym okresie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na zapiekankę w jeszcze świątecznym nastroju, nawiązującą smakiem do tradycyjnych wigilijno-bożonarodzeniowych dań takich jak bigos i kapusta z grzybami. Zapiekanka składa się z czterech warstw: na samym dole kiszona kapusta, następnie wędzona szynka, pieczarki z cebulą i na samym wierzchu żółty ser. Do takiej zapiekanki można również wykorzystać pozostałe po świętach bigosy, kapustę z grzybami lub grochem (zamiast samej kiszonej kapusty), wędliny (np. kiełbasę, baleron, szynkę). Wszystkie te smaki będą dobrze się łączyć, przy ogólnie zachowanych proporcjach z poniższego przepisu =)



Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- masło
- 200g drobno pokrojonej kiszonej kapusty
- 300g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
- 1 większa cebula drobno posiekana
- 400g pieczarek drobno pokrojonych
- 200g tartego żółtego sera (Podlaski lub podobny rodzaj)
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
1) Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i dusimy w rondlu z łyżką masła z ok. 15 minut.
2) Cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce masła, do miękkości i odparowania wody z pieczarek, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.
3) Naczynie żaroodporne wielkości ok. 20cm x 20cm smarujemy masłem, po czym wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: podgotowaną kapustę.


4) Na kapustę wykładamy pokrojoną szynkę.


5) Na szynkę wykładamy pieczarki z cebulą z patelni.


6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i zapiekamy 20 minut.
7) Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika i wykładamy na wierzch starty ser.


8) Zapiekamy kolejne 10 minut do roztopienia sera.


9) Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.


Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...