niedziela, 7 grudnia 2014

Wieprzowina w sosie

Cześć =) W dzisiejsze niedzielne popołudnie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na wieprzowinę w sosie z lekką nutą gałki muszkatołowej. Jej "ciepły" posmak i rozgrzewające właściwości czynią tą potrawę idealną na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Dodatek cebuli i czosnku również zapewnia ochronę przed ziąbem i zimowymi chorobami. Zamiast wieprzowiny można użyć piersi drobiowych, chcąc uzyskać lżejszą wersję, choć nadal o prawie identycznym smaku.


Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- ok. 650g wieprzowiny z łopatki, ew. innej mało tłustej części
- 1 szalotka, ew. mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo utarta
- mąka do oprószenia mięsa
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- woda

Sposób wykonania:
1) Wieprzowinę kroimy na małe kawałki.
2) Cebulę i czosnek kroimy jak najdrobniej.
3) Rozgrzewamy olej na przykrywanej patelni, lub w garnku, z grubym dnem.
4) Szklimy na oleju cebulę z czosnkiem, ok. 2-3 minuty.
5) Wrzucamy na cebulę mięso, a następnie posypujemy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mąką.
6) Smażymy, mieszając, kilka minut do lekkiego przyrumienienia mięsa.
7) Podlewamy wszystko wodą w małej ilości, tylko tyle, żeby prawie przykrywała mięso.
8) Mieszamy, zeskrobując z dna ew. przylgnięte fragmenty mąki i cebuli.
9) Przykrywamy i dusimy 20-30 minut.
10) Na końcu zabielamy sos śmietaną.

Smacznego!
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...