sobota, 13 grudnia 2014

Pieczone udka z kurczaka (5)

Cześć =) Zapraszamy na aromatyczne i chrupiące udka z kurczaka =)
Najlepiej, jeśli będzie to kurczak ekologiczny, z wolnego wybiegu, z wiejskiego gospodarstwa, gdzie kurczaki hodowane są w tradycyjny sposób i prowadzą wesoły, podwórkowy żywot =)


Potrzebne będą:
- udka z kurczaka - po jednym na porcję
- sól i pieprz
- ulubione zioła lub gotowa mieszanka, np. prowansalskie, lub użyte tutaj: Zioła do drobiu Kamisa
- smalec z gęsi lub kaczki, ew. inny tłuszcz, np. masło lub oliwa

Sposób wykonania:
1) Udka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i ziołami.
2) Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodnej temperaturze pokojowej.
3) Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
4) W naczyniu żaroodpornym układamy udka oraz pod każde dajemy trochę tłuszczu i podlewamy kilkoma łyżkami wody.
5) Pieczemy 1 godzinę kilkakrotnie polewając udka tłuszczem z dna naczynia.
6) Zwiększamy temperaturę do 220 stopni C i pieczemy kolejne pół godziny, aby zarumienić skórę z zewnątrz.

Tak upieczone udka są miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką i warstwą zewnętrzną.
Tym razem podane były z kaszą gryczaną oraz czerwoną kapustą.
Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...