poniedziałek, 8 grudnia 2014

Czerwona kapusta z rodzynkami

Cześć =) Czerwona kapusta z rodzynkami stanowi wyśmienity dodatek do kaczki i gęsi, jak również innych mięs. Dodatek octu balsamicznego ożywia smak kapusty, nadając jej nieco winny smak, a rodzynki uwydatniają lekko słodką nutę balsamiczną. Przepis ten został zainspirowany kapustą z ulubionej restauracji Kasztanowej Kuchni: "Stary Port 13" w Bydgoszczy.


Potrzebne będą:
- tłuszcz do smażenia, np. smalec z gęsi lub olej kokosowy (2-3 łyżki)
- 1 szalotka lub mała cebula, najlepiej czerwona
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 garście rodzynek
- sól
- 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób wykonania:
1) Rozgrzewamy tłuszcz na przykrywanej patelni lub w rondlu z grubym dnem.
2) Szklimy drobno pokrojoną szalotkę (2-3 minuty).
3) Wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz rodzynki.
4) Dodajemy trochę soli i mieszamy wszystko.
5) Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, to uzyskania odpowiedniej miękkości kapusty
6) Na końcu dodajemy ocet balsamiczny i ew. więcej soli, do smaku

Smacznego =)
Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...