czwartek, 20 listopada 2014

Smażone filety z koryfeny

Cześć =) Kasztanowa Kuchnia bardzo lubi ryby i z każdą nadarzającą się możliwością stara się zwiększyć ich spożycie oraz prezentację. Dziś zapraszamy na smażone filety z koryfeny, drapieżnej ryby z wód Pacyfiku. Na rynku znana jest również pod jej hawajska nazwa: mahi-mahi. Jej mięso jest zwarte, mało tłuste i dobrze sprawdza się zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej =)


Potrzebne będą (na 4 porcje):
- olej rzepakowy
- 600-700g filetów z koryfeny
- sól i pieprz
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- mąka do opruszenia

Sposób wykonania:
1) Jeśli mamy filety mrożone, wyjmujemy je z foliowego opakowania i rozmrażamy, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem.
2) Przyprawiamy rybę solą i pieprzem oraz (jeśli lubimy) skrapiamy cytryna.
3) Obtaczamy filety w mące.
4) Na patelni podgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy filety po 7-8 minut z każdej stron.

Na zdjęciu ryba podana jest z ziemniakami z wody oraz gotowana marchewka i fasolką. Całość dobrze jest potraktować świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego =)
 Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...