piątek, 14 listopada 2014

Rosół z kury

Cześć =) Rosół jest polską zupą, na którą każda rodzina ma swój sposób.
Moja rodzina ma duże gospodarstwo rolne na Podlasiu, pod Białymstokiem i zawsze gdy mnie odwiedzają, przywożą mi różne ciekawe rzeczy. Ostatnim razem przywieźli mi wiejską kurę.
Kura jest dużo większym i tłustym ptakiem niż kurczak, ale rosół ugotowany na kurze, jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.
Zachęcam do ugotowania rosołu z kury, ponieważ to idealna zupa na niedzielny, czy inny świąteczny obiad, a ugotowana kura smakuje wyjątkowo!

Potrzebne będą:
- kura wiejska
- włoszczyzna
- sól
- makaron

Sposób wykonania:
1)  Kurę dzielimy na 6 części (2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka).
2) Udka i skrzydełka wkładamy do dużego garnka i zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, a następnie zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. Po pojawieniu się szumowiny, zdejmujemy ją łyżką.
3) Dodajemy obraną włoszczyznę oraz 2-3 łyżeczki soli.
4) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu (rosół ma "pyrkać") około 4-5 godzin. W tej wersji rosół z kury był gotowany 6 godzin.
5) Gotowaną kurę podajemy osobno.

Ugotowana kura z rosołu:


Rosół z kury:


Smacznego =)

7 komentarzy:

  1. z chęcią skusiłabym się na taką zupkę :) a zwłaszcza, że ostatnio łapie mnie jakieś paskudne choróbsko...
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wiesz, jak się nazywa rosół z wielu kur?

    OdpowiedzUsuń
  3. wiedziałem. Błyskotliwy to ty nie jesteś.
    Taki rosół nazywa się:
    rosół z kur wielu

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rosołek, najlepszy jest właśnie z kury, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najwyzsza pora wprowadzic logowanie na blogu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...